Bowlsframgång i London

 

För andra året åkte Salas bowlsspelare till Streatham Park i södra London för att delta i KNCC international weekender 2016 på riktigt gräsunderlag. Årets upplaga innehöll landslag från England, Jamaica, Macau och Sverige. Spelformerna var singel och parspel. I singel var Per-Arne Andersson närmast att ta sig vidare till finalspelet, men han blev utslagen på sämre klotskillnad. 
I parspelet gick det desto bättre för dubbelparet Olle Bäckgren och Kalle Nordlund. Redan innan sista gruppspelsomgången där samtliga lag möttes i en serie var man klara för final. 
Finalen spelades över 9 omgångar mot Jamaica 1. Till att börja med gick man upp till en 4-0 ledning. Men sedan knaprade sig Jamaica nästan i kapp till 4-3. I sjätte omgången kom så det avgörande rycket där Olle och Kalle lyckades med att ta en 4:a. Slutresultatet blev 9-5 till svenskarna.
 
_____________________________________________________________________________________________________

Swedish Open Bowls 22-23 Augusti

Olle Bäckgren blev vinnaren i Swedish Open Bowls 2015.Lite krångel på vägen var det dock. Efter förlust i första kvarten mot P-A kunde Olle via andra chansen i dubbelknockssystemet ta sig till semi och där vinna en länge tät match mot Kalle. I finalen möttes Olle Bäckgren och Peter Ottestig.Olle seglade tidigt iväg och kunde bevaka sin ledning. Det blev till slut 9-1. I match om tredje pris möttes Per-Arne Andersson och Kalle Nordlund. Efter en jämn tillställning vann Kalle till slut med 7-5.

Tävling i London - Caribbean Weekender Championship 

Klubben deltar för första gången med ett lag på en tävling utanför Sala. Då det saknas andra tävlingar i Sverige så fick det bli en tripp till England. 

Tävlingen som spelas 29 till 31 Augusti ingår i KNCC kalendern. Deltar gör bla landslag från Holland, Förenade Arabemiraten och Jamaica. Dag 1 spelas en fyrmanna tävling. Dag 2 och 3 blir det en singelturnering. Spelplats är Streatham Park Bowling Club i sydvästra London. Underlaget blir gräs och utomhus. Vi får väl se hur våra spelare klarar av att hantera det lite långsammare underlaget jämfört med Salas snabba syntetmatta.

 

Måndagssingeln

Start på måndag den 8/6 kl 18.00. Skriv upp er på lista i hallen eller kom ner på måndag.

Blir vi många kör vi flera måndagar.


 

 

Öppen träning  på onsdagar Kl 18.00 . (Vi kör med lottade lag)

För de som vill komma till vår hall och prova vänligen kontakta oss med de uppgifter som finns under kontakt. Bowls är perfekt för kompisträffen eller som ett företags event. Vi håller till i CK Silverstenens curlinghall på Lärkans sportfält. Inom kort kommer villkoren för uthyrning att komma på denna sida.

Bowls är ett klotspel som påminner om Curling och Boule. Bowls passar utmärkt för alla. Unga och gamla. Vi hoppas också kunna locka personer med funktionsnedsättning med denna sport.

 

Mer information angående Bowls: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bowls

Mer information angående CK Silverstenen finns på:  https://www.laget.se/silverstenen.

 

 

Sponsorer:

Ifrån invigningen 2014 när Sala Sparbanks VD klipper bandet.

Bowls ett spel med gamla anor    

Bowls kan mycket väl vara världens äldsta sport. Det är känt att Kineserna så tidigt som 5200 år före kristus rullade stenar mot ett hål i marken där det gick ut på att komma så nära kanten som möjligt. Det finns även en bild från Egypten daterad ca 300 år f. Kr där man spelar bowls. Spelet spreds sig vidare till Grekland och Romarna. 

När spelet kom till England är något oklart, men kort efter 1066 finns en "Bowling Green" omnämd i Chichester Castles rullor. Äldsta kända klubb är Southamptons Bowling Club som bildades 1299. Edward den I (1272-1307) var första engelska monark att spela bowls. Kungar och adel hade sina egna greener. Men det mesta av spelet kom att spelas på gräsytor runt pubbar och värdshus. Det blev snabbt populärt, faktiskt allt för populärt. Det kritiserades för att skapa stora sociala problem. En rapport beskriver hur spelet drar till sig utsvävande personer som leder till vadslagning, dryckenskap, gräl och till och med duellerande. Det ansågs även vara en fara för rikets säkerhet då soldater tillbringade allför mycket tid med att spela bowls istället för att öva på sitt bågskytte. Kungahuset ansåg sig därför tvungna att förbjuda spelet. Edward den III och senare Richard den II genomförde 1388 lagar som förbjöd bowls och även andra sporter. Den som blev ertappad med att spela kunde dömas till 2 års fängelse och böter på £10.

En viss återhämtning för sporten skedde när Henry den VIII 1541 signerade en statut som varade ända till 1845 vilken tillät tjänstefolk att spela bowls under julhelgen - men bara i sin herres hus och närvaro. Förmögnare herrskap kunde spela under licens, men bara i sina egna inhägnader och trädgårdar.

Den för sporten idag så kännetecknande kurvlika gången på kloten lär ha uppstått av en slump i Goole den 31 mars 1522. Hertigen av Suffolk slängde i väg sin bowl med sådan kraft att den gick i flera bitar. Bestämd att fortsätta spelet begav sig hertigen inomhus och spanade in en stor utsmyckad träknopp som fanns nederst på ledstången. Han tog en såg, avlägsnade den och återvände till spelet. Det nya bowlsklotet fick som ni nog förstår en kurvliknande gång över greenen. Och därmed var en ny dimension av sporten född.

En känd milstolpe och väldokumenterad händelse är Sir Francis Drakes hyllade bowlsparti 1588 på Plymoth Hoe. Enligt sägnen ska han mitt under partiet ha blivit varnad om den Spanska armadans annalkande. Drake lär ha svarat att det fanns gott om tid att spela klart partiet och ändå kunna besegra spanjorerna.

Under sextonhundratalet fick spelet ett betydligt större kungligt beskydd. Charles den I gillade spelet och satsade vilt med pengar i sina matcher. Han fick till och med en bowlsgreen iordningställd för sig när han satt fängslad på Carisbrooke Castle. Hans son Charles den II var om möjligt en ännu större anhängare av sporten och spelets första kungliga administratör. Tillsammans med sin bror James, Hertigen av York och Birmingham iordningställde han 1670 en samling av regler och standardiseringar för spelet som tidigare varierat från bana till bana. En av de nya reglerna löd: "behåll alltid ditt humör".

Nästa stora regelsamling skapades i Skottland i slutet på 1800 talet genom Glasgow advokaten William Mitchell. Dessa kom att användas av flertalet klubbar och spred sig även till andra länder.

Bowls är idag en stor internationell sport med 52 medlemsförbund i 45 medlemsländer med över 3 miljoner utövare. Bara i Storbritannien finns mer än 3.700 utomhusklubbar och över 425 inomhusklubbar. Medlemsavgifterna till bowls är ganska blygsamma, vilket gör att få andra sporter kan konkurrera om så mycket speltid och så mycket trevligt socialt umgänge för utgiften.