Historien om bowls

Bowls ett spel med gamla anor    

Bowls kan mycket väl vara världens äldsta sport. Det är känt att Kineserna så tidigt som 5200 år före kristus rullade stenar mot ett hål i marken där det gick ut på att komma så nära kanten som möjligt. Det finns även en bild från Egypten daterad ca 300 år f. Kr där man spelar bowls. Spelet spreds sig vidare till Grekland och Romarna. 

När spelet kom till England är något oklart, men kort efter 1066 finns en "Bowling Green" omnämd i Chichester Castles rullor. Äldsta kända klubb är Southamptons Bowling Club som bildades 1299. Edward den I (1272-1307) var första engelska monark att spela bowls. Kungar och adel hade sina egna greener. Men det mesta av spelet kom att spelas på gräsytor runt pubbar och värdshus. Det blev snabbt populärt, faktiskt allt för populärt. Det kritiserades för att skapa stora sociala problem. En rapport beskriver hur spelet drar till sig utsvävande personer som leder till vadslagning, dryckenskap, gräl och till och med duellerande. Det ansågs även vara en fara för rikets säkerhet då soldater tillbringade allför mycket tid med att spela bowls istället för att öva på sitt bågskytte. Kungahuset ansåg sig därför tvungna att förbjuda spelet. Edward den III och senare Richard den II genomförde 1388 lagar som förbjöd bowls och även andra sporter. Den som blev ertappad med att spela kunde dömas till 2 års fängelse och böter på £10.

En viss återhämtning för sporten skedde när Henry den VIII 1541 signerade en statut som varade ända till 1845 vilken tillät tjänstefolk att spela bowls under julhelgen - men bara i sin herres hus och närvaro. Förmögnare herrskap kunde spela under licens, men bara i sina egna inhägnader och trädgårdar.

Den för sporten idag så kännetecknande kurvlika gången på kloten lär ha uppstått av en slump i Goole den 31 mars 1522. Hertigen av Suffolk slängde i väg sin bowl med sådan kraft att den gick i flera bitar. Bestämd att fortsätta spelet begav sig hertigen inomhus och spanade in en stor utsmyckad träknopp som fanns nederst på ledstången. Han tog en såg, avlägsnade den och återvände till spelet. Det nya bowlsklotet fick som ni nog förstår en kurvliknande gång över greenen. Och därmed var en ny dimension av sporten född.

En känd milstolpe och väldokumenterad händelse är Sir Francis Drakes hyllade bowlsparti 1588 på Plymoth Hoe. Enligt sägnen ska han mitt under partiet ha blivit varnad om den Spanska armadans annalkande. Drake lär ha svarat att det fanns gott om tid att spela klart partiet och ändå kunna besegra spanjorerna.

Under sextonhundratalet fick spelet ett betydligt större kungligt beskydd. Charles den I gillade spelet och satsade vilt med pengar i sina matcher. Han fick till och med en bowlsgreen iordningställd för sig när han satt fängslad på Carisbrooke Castle. Hans son Charles den II var om möjligt en ännu större anhängare av sporten och spelets första kungliga administratör. Tillsammans med sin bror James, Hertigen av York och Birmingham iordningställde han 1670 en samling av regler och standardiseringar för spelet som tidigare varierat från bana till bana. En av de nya reglerna löd: "behåll alltid ditt humör".

Nästa stora regelsamling skapades i Skottland i slutet på 1800 talet genom Glasgow advokaten William Mitchell. Dessa kom att användas av flertalet klubbar och spred sig även till andra länder.

Bowls är idag en stor internationell sport med 52 medlemsförbund i 45 medlemsländer med över 3 miljoner utövare. Bara i Storbritannien finns mer än 3.700 utomhusklubbar och över 425 inomhusklubbar. Medlemsavgifterna till bowls är ganska blygsamma, vilket gör att få andra sporter kan konkurrera om så mycket speltid och så mycket trevligt socialt umgänge för utgiften.